Lapas

piektdiena, 2012. gada 3. februāris

Armēņu maize.



Šī ir tradicionāla Armēņu maize-Matnakash. Izlasot sastāvdaļas šķitīs,ka nekā īpaša,nekā atšķirīga šeit nav un tā arī ir.Sastāvdaļas pavisam parastas,kā jau daudzām maizes receptēm.


Noslēpums ir raudzēšanā un mīklas mīcīšanā.


Sastāvdaļas:

  • 200ml ūdens
  • 7g svaigais raugs vai 1/2 tēj.k sausā rauga
  • ap 250g milti
  • 1/2 tēj.k cukurs
  • 1 tēj.k sāls
  • 1,5 ēd.k eļļa

Pagatavošana:

Siltā ūdenī izšķīdinam raugu,cukuru,pievienojam sāli un miltus.Mīcam mīklu,lai nepārcenstos ar miltiem,ik pa laikam rokas nomazgājam ausktā ūdenī un iesmērējam ar eļļu.Mīklu jāmīca kārtīgi un ilgi,jo ilgak jo labāk.Tas varētu būt ap 20 minūtēm.

Kārtīgi izmīcīto mīklu liekam ieeļļotā traukā,pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltā vietā uz 1 stundu,līdz mīkla dubultojas apjomā.



Pēc stundas mīklu vēl izmīcam un liekam vēl raudzēties,šoreiz uz 30 minūtēm.Mīkla būs uzrūgusi tik pat kā pirmajā reizē-dubultojusies apjomā.

Otrreiz uzrūgušo mīklu vēl kārtīgi izmīcam un izveidojam apaļu vai ovālu formu.Ar pirkstu galiem saspaidam izveidojot maizei bedrītes.

Apsedzam ar dvieli un atstājam uz 20 minūtēm.

Pēc ilgās raudzēšanas un mīcīšanas beidzot maize gatava cepšanai.

Maizi var apsmērēt ar viegli sakultu olu,vai vienkārši sanitrinam to ar aukstā ūdenī iemērcētām rokām.

Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem ap 20 minūtēm līdz garoziņa skaisti brūna.


 Uzcepto maizi liekam zem dvieļa atdzist.


 Maizīte ir ar krauksķīgu garoziņu,un porainu mīkstumu.

1 komentārs: