Lapas

sestdiena, 2012. gada 14. janvāris

Mazliet citāda Fokača.


Fokača ir plānā itāļu maize.To dēvē par picas vecmāmiņu.Fokačas galvenās sastāvdaļas ir ūdens,milti,raugs,sāls un pārējais jau ir kā piedeva-olīveļļa,zaļumi,svaigais siers,tomāti,tās ir popularākās piedevas.

Šai maizei ir ļoti daudz receptes,kas cita no citas atšķiras pavisam mazliet.bet nav vienas tādas,kas būtu vispareizākā vai visīstākā.

Es jums piedāvāju šādu Fogačas recepti:


Sastāvdaļas:


 250ml auzu pārslas ar kviešu klijām

1/2 paciņa šķīstošā rauga Saf-Instant- 1 slīpēta deserta karote (veselā paciņa 11g)var arī citu raugu,tad lasam kādam miltu daudzumam paredzēts,šis raugs paredzēts 500g-1000g miltu.

1 tēj.k sāls

1 ēd.k cukurs

1 ēd.k eļļa mīklā,1 ēd.k trauka ieziešanai un vēl sīpolu cepšanai un roku iesmērēšanai

250ml ūdens

250ml milti iesākumā un pēc tam cik mīkla paņems

2 ēd.k garšviela picai (oregano,baziliks,majorāns)

1 liels sīpols

50g siers mīklā un ja vēlas vēl pārkaisīšanai,pārkasīšanai vislabāk der mīkstais siers,bet es ņēmu parasto puscieto.
Sagriežam smalki sīpolu un cepam uz pannas nelielā eļļas daudzumā līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Raugu sajaucam ar miltiem,cukuru,sāli,pievienojam  siltu ūdeni.Izmaisam,pievienojam auzu pārslas,izmaisam.





Raugu sajaucam ar miltiem,cukuru,sāli,pievienojam  siltu ūdeni.Izmaisam,pievienojam auzu pārslas,izmaisam.

Pievienojam garšvielu picai,eļļu 1 ēd.k ,ceptos sīpolus un uz smalkās rīves sarīvētu sieru.Visu kārtīgi izmaisam.

Beram klāt pa drusciņai miltus un mīcam mīklu.Tā kā sastāvā ir auzu pārslas ar kviešu klijām mīkla ir lipīga,līdz ar to nepārcenšamies ar miltiem.

Lai vieglāk saprast vajag vēl vai nē miltus,nomazgājam rokas,ieziešam ar eļļu un mīcam mīklu.Mīklai jābūt mīcāmai,bet mazliet lipīgai,noteikt ne sausai.

Iesmērējam trauku,kur raudzēsim ar eļļu un liekam iekšā mīklu,pārsedzam ar pārtikas plēvi.

Raudzējam ap 1 stundu siltā vietā līdz mīkla palielinās apjomā 2-3 reizes.


Uzrūgušo mīklu sadalam 4 daļās un katru saplacinam pankukā.Šo maizi parasti cep apaļu,ovālu vai trīsstūrainu.

Maizes biezums arī var būt dažāds,gan loti plāna,gan vidēja,gan arī bieza.

Katru mīklas gabalu nevis rullējam,bet ar rokam,ar pirkstu galiem saspaidam līdz izveidojas vajadzīgā forma un biezums.

Uz gatavās maizes mēs varam likt kaut ko virsū,bet varam atstāt bez nekā.

Vienu mazi es pārklaju ar sasmalcinātiem tomātiem,vienai uzliku kūpinātu desu,cepšanas laikā uz trijām maizītēm uzbēru rīvētu sieru,bet vienu atstāju pilnīgi bez nekā.

Cepam maizīti ap 200 grādiem ap 15-20 minūtēm,atkarīgs no maizes biezuma,līdz tā gaiši brūna.Sieru beram uz maizes 3 minūtes pirms gatavības,lai tas viegli pakūst.





 Šī ir pilnīgi bez nekā,parasti,ja neko neliek virsū,tad ar pirkstiem uz maizes pirms cepšanas iespiež tādas bedrītes.



Maizīte ir ļoti garšīga gan ar dažādām piedevām,gan arī bez.


Nav komentāru: