Lapas

otrdiena, 2011. gada 6. decembris

Vienkāršs un varen gards kliņģeris katram dzīves gadījumam.



Ļoti vienkārša recepte kā pagatavot gardu kliņģeri gan ikdienā,gan  svētkos.


Sastāvdaļas:

1. Sviests vai margarīns 100 g                 /--- 50g
2. Ola 1 gab paliela                                /   ---- baltums mīklā,dzeltenums apsmērēšanai
3. Milti 500 g + vēl mīcot ap 1glāze        /---- ap 300g
4. Piens 1 glāze (250ml)                         / ---- 1/2 glāze 125ml
5. Eļļa 50 ml                                          / ----25ml
6. svaigais raugs 50 g                              / ----25g
7. Cukurs 1/2 - 1 glāze                           /----ap 1/2 glāze
8. Rozīnes 150g                                    /  --- 75g bet būtībā pēc vēlēsanās
9. Viena citrona miziņa                        / ---- 1/2 citrona
10. Sāls 1/2 tējk.                                / --- 1/4 tēj.k
11.1/2-1 tēj.k kurkuma,ja vēlas ļoti dzeltenu,
tad maksimālo devu,ja viegli,tad minimālo.       / ----1/4 tēj.k
12. 1/2 tēj.k kardamons                        / ----1/4 tēj.

Es norādīju sastāvdaļas sākumā lielam kliņģerim,bet blakus divas reizes mazākam.Ikdienā gatavoju tikai pusi,bet svētkos pilnu porciju.





Pagatavošana:

Raugu ieliek trauciņā uzberam ap 1 ēd.k cukuru,pa to laiku uzsildām pienu, siltu - ne karstu. Lejam bļodā pienu, pievienojam cukuru, sāli, olu,un izmaisam, tad izmaisām pakusušo raugu, līdz viendabīgai masai. Raugu pievienojam pienam, izmaisām. Izsijājam miltus kopā ar kurkumu un kardamonu,iemaisam piena/rauga bļodā.

Izkausējam sviestu/margarīnu, pielejam eļļu un visu šo lejam bļodā un iemīcam. Rozīnes pirms gatavošas aplejam ar verdošu ūdeni,tad tās nokāšam un apviļājam miltos.Rozīnes liekam mīklā. Citronam norīvējam miziņu un liekam mīklā. Visu izmīcam un liekam miltus tik, lai mīkla nelīp pie rokām.
Mīklu liekam bļodā,pārklājam ar pārtikas plēvi,tad apsedzam ar dvieli un liekam uzsildītā ap 40 grādiem cepeškrāsnī,kas jau izslēgta.Raudzēju ap 40 minūtēm,tad izmīcu un lieku atpakaļ vēl raudzēties ap 40 minūtēm.Es skatījos kad mīkladivas reizes palielinajās tad gatavs.

 ( šādi izskatās mīkla pirms un pēc rūgšanas)

No gatavās mīklas izveidojam vēlamo formu.Ja pa vidu liksim marmelādes gabaliņus,tad sākumā mīklu izrulējam tādā kā desā,tad saplacinam to un ieliekam marmelādes gabaliņus.Salipinam abas malas,lai šuve neveras vaļā,šuvi atstājam kliņģerim apakšā.

Ja izvēlamies gatavot ar krēma pildījumu,tad no uzraudzētās mīklas izveidojam sev vēlamo kliņģera formu.Apsmērējam ar sakultu olu un apberam ar drupačām,kas gatavojas sekojoši:

1 ēd.k izcepti,sablenderēti rieksti
1 ēd.k cukurs
1 ēd.k milti
1 ēd.k sviests

Visu sajaucam un ieliekam saldētavā,pēc tam,kad sacietēja sadrupinam un uzliekam uz kliņģera.


 Cepam klinģeri ap 200 grādiem ap 20-40 minūtēm,atkarīgs cil lielu izveidojam kliņģeri,ja tas sadalīts divās vai vairākās daļās,tad cepas ātrāk,ja viens vesels tad ilgāk.



  

Ja pa vidu vēlamies iesmērēt krēmu vai ievārījumu,tad gatavu,tadzisušu kliņģeri pārgriežam horizontāli uz pusēm,iesmērējam tā bagātīgi un atstājam ievilkties un tik tad liekam kopā.

Es parasti izmantoju vārīto krēmu,kas gatavojas sekojoši:

Sastāvdaļas vārītam krēmam:

Cukuru var likt vairāk vai mazāk, skatoties, kā garšo.
  • 2 olas
  • 320ml piens
  • 4 ēd.k cukurs
  • 4 ēd.k milti
  • vaniļas cukurs pēc garšas
  • 100-200g sviests

Pagatavošana:

Olas viegli sakuļam ar cukuru,vaniļu,pievienojam miltus un izmaisam ar putojamo slotiņu.Uzsildam pienu un pievienojam olu masai,kārtīgi izmaisam.Liekam ūdens peldē,karsējam nepārtraukti maisot.Krēms gatavs,kad kārtīgi sabiezējis,aptuveni 10 minūtes jākarsē.Krēmu atdzesējam.Sviestu putojam ar pāris ēd.k cukura,pēc garšas,kad sviests palicis krēmīgs,tad pievienojam vārīto krēmu.Visu saputojam.Gatavs.

Šis krēma daudzums būs pietiekami  lielam kliņģerim.



Šitas kliņģeris ir no pilnās porcijas sastavdaļām,pietiek aptuveni 30 cilvēkiem.



Kā redziet kliņģera formu var izveidot kāda vien tīk.
Šis sirds veida kliņģeris ir tikai puse no visām sastāvdaļām,kā redziet nav nemaz tik mazs.


 Kliņģeris sanāk diezgan liels,pavisam vienkārši gatavojams un ļoti gards.


Gatavo kliņģeri varam gan pārkaisīt ar pūdercukuru,gan arī pārliet ar izkausētu šokolādi,gan brūnu,gan baltu.


8 komentāri:

Anonīms teica...

Izmēģināju, sanāca ļoti garšīgs un diezgan liels :)

Anonīms teica...

ES PAR JUMS SAJŪSMĀ...

Anonīms teica...

Šodien izcepu...nu vnk super,man nu dikti garšoja,paldies Jums par feino receptīti :)

Anonīms teica...

mn kaut kā īsti nesanāca - mīkla neuzbrieda...ko es varbūt neizdarīju kaut kā ne tā!

Anonīms teica...

Man kaut kā gribētos lai vairāk uzpūšas, varbūt nedaudz pievienot cepamo pulveri vai vairāk tomēr vajag raugu

Anonīms teica...

Nu ljoti garshiigi!!!!!

Anonīms teica...

Esiet uzmanīgi, jo viss rakstīts gramos. no sākuma liku miltus ml, sanāca bieza putriņa. Tad liku vēl un vēl un vēl.....
Garšo kā kliņģeris-maize ar rozīnēm. Drupačas aizmirsu, tad noteikti padarītu šo rozīņmaizi kliņģerīgāku. :) Paldies, man ļoti noderēja šī recepte.

Anonīms teica...

Tā ari neuzbrieda un pēc cepšanas vel miklains, taču virskārta brūna. Neesmu laimīga ��