Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 22. decembris

Ķimeņu siers.Divas receptes.


Siera receptes ir tik daudz un dažādas, cik ir pašas saimnieces. Citās receptēs piens un biezpiens ir vienādā daudzumā, bet citās piena daudzums krietni pārsniedz biezpiena daudzumu.

Ieteikumi:

-Biezpienu labāk ņemt vājpiena,jo tad labak atdalīsies sūkalas,bet ja ir ne tik

skābs biezpiens,tad būs jāpievieno citrona sula.

-Sviestu liek arī pēc vēlēšanās,jo vairāk jo terknāks siers,jo mazāk,jo sausāks ne tik trekns.

-Olas var nelikt veselas,bet tikai dzeltenumus,tad būs dzeltenāks siers.

-Siera garšas dažādībai var pievienot gan ķimenes,gan kurkumu,gan paprikas pulveri,gan sīki sagrieztu papriku vai čilī piparus,gan dilles un citas lietas.

-Visas vajadzīgās sastāvdaļas,nepieciešamās lietas sagatavojam pirms sākam gatavot sieru,lai viss ir pa rokai,lai mierīgi var gatavot.Var gatavot pilnīgi bez jebkādām piedevām un būs arī ļoti gardi.

- Ja biezpiens ir graudains un sieru vēlas viendabīgu,tad biezpienu jāsablenderē vai jāsamaļ gaļasmašīnā,vai ar stampiņu jāsastampā.Bet,ja garšo graudains siers,tad var īpaši nepūlēties.Bet var arī uzreiz paņemt viendabīgas masas biezpienu.Man bija graudains biezpiens,es tik mazliet to sastampāju,siers nebija graudains un nebija viendabīgs,tads pa vidam.

- Produktus siera gatavošanai kā piemēram pienu un biezpienu noteikt ņemam lauku,nevis veikala.(bet var jau mēģināt arī ar veikala,bet tad jāņem ļoti treknu pienu un pēc iespējas kvalitatīvāku biezpienu)

 
Siers N.1.Pēc garšas līdzinās kausētam sieram.

Uz 1 litru pienu ņēmu 600g vājpiena biezpienu.

Pienu lejam katliņā un uzsildam līdz pirmajiem burbuļiem,tā,ka gandrīz sāk vārīties, tad pievienoju biezpienu,ko ieprieks sablenderēju,lai ir viendabīgāks. Lai vieglāk biezpiens iemaisās pienā, blenderējot biezpienu pievienoju nedaudz piena,ap 2 ēd.k, lai tāda šķidrāka masa.

Uz mazas uguns karsēju un maisu līdz atdalās sūkalas. Tā kā pirmajā bildītē.
 Tas aizņem līdz divām minūtēm, ne ilgāk, ja tad neveidojas sūkalas pievienojam mazliet citrona sulu.Tieši tādēļ labāk ņemt vājpiena biezpienu,jo tas ir skābens.
Tā kā man bija vājpiena biezpiens,kas bija nedaudz skābens,tad 1 minūtes laikā jau bija gatavs.




 Nokāšam sieru no sūkalām marlē, kas ievietota caurdurī. Tad marli paņemam aiz visiem galiem un papurinam sieru, lai labāk atdalās sūkalas.Kreisā apakšējā bilde.

Sieru atstājam un pa to laiku katliņā ieliekam 100g sviestu (no sviesta daudzuma atkarīgs cik trekns būs siers) un ap 1 ēdamkaroti ķimenes. Sviestu kausējam ar ķimenēm, šādi ķimenes atdzīvojas un kļūst aromātiskākas.

Sakuļam ar dakšīņu 2 olas un 2 olas dzeltenumus ar 1/2 tēj.k sāli.(Jo vairāk olas,jo labāk turas kopā siers,jo mazāk,jo drupenāks tas būs.No olas dzeltenumiem atkarīgs siera dzeltenā krāsa, bet krāsai var pievienot kurkumu,ja vēlas)

Izkausētā sviestā liekam mūsu sieru.Uz palielas uguns karsējam,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers sajaucas ar sviestu.Tad pievienojam olas un atkal kārtīgi maisam,līdz izveidojas viendabīga masa.

Tas varētu aizņemt ap 5-8 minūtes, ja karsēs ilgāk siers būs sīkstāks.



 Tā kā man patīk viss kas neparasts, tad arī siera formām izvēlējos dēla spēļu formiņas.Tās sapildīju ar sieru un liku ledusskapī uz 3 tundām,pēc tam uzmanīgi izņēmu no formiņām un liku atpakaļ ledusskapī.

Teikšu, ka no stikla trauciņiem vieglāk izdabūt sieru,no plastmasas grūtāk,bet tas bija to vērts.


Gribas iedrošināt visus, kam ir bijusi vēlēšanās pagatavot sieru, bet ir bailes par sarežģītību. Tas tiešām ir viegli!




 Siers N.2.Jāņu siers.



 Sastāvdaļas:

* 0,5l piens

* 400g biezpiens,vājpiena

* 1 ola vai tikai dzeltenums

* 40g sviests

* 1/3 tēj.k sāls vai pēc garšas

* 1 ēd.k ķimenes

* citrona sula,ja būs nepieciešama(ja biezpiens skābs,tad nevajadzēs)



Gatavošanas process:

-Pienu liekam katliņā un sildam līdz brīdim,kad jau gandrīz sāk vārīties.

-Pievienojam sablenderētu vai sastampātu biezpienu,bet var arī neblenderēt.

-Karsējam visu laiku maisot līdz atdalās dzelten/zaļas sūkalas,tas aizņems līdz 2 minūtēm,ja biezpiens pietiekami skābs,bet ja neveidojas sūkalas,tad pievienojam nedaudz citrona sulu.

-Uz katliņa liekam caurduri,kam virsū samitrināta marle divās kārtās.

-Lejam marlē mūsu siera masu,lai notek sūkalas.Marles malas saliekam kopā un pakratam,lai labāk atdalās sūkalas.

-Pa to laiku olu sakuļam viegli ar sāli.

-Katliņā liekam sviestu ar ķimenēm un kausējam.Šādi ķimenes atdzīvosies un būs aromātiskākas.

-Kad sviests izkusis pievienojam siera masu no marles,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers savelkas ar sviestu.

-Tad pievienojam sakulto olu un turpinam maisīt,lai viss savelkas vienā kamolā,viendabīgā massā.Šādu produktu daudzums jākarsē ap 5-8 minūtes.

-Noņemam un liekam pa trauciniem vai iesienam sieru marlē.Liekam aukstumā atdzist.Ja iesienam marlē,tad pēc 3 stundām aukstumā,marli noņemam un turpinam turēt vēl pāris stundas aukstumā.Ļoti labi būs uz nakti.

Nav komentāru: