Lapas

svētdiena, 2011. gada 27. novembris

Rudzu / medus cepumi.

Sastāvdaļas:

  • -3 glāzes rudzu milti
  • -125g sviests vai margarīns istabas tempertūrā
  • -1 tēj.k soda
  • -3 ēd.k skābais krējums
  • -4 ēd.k sķidrs medus
  • -1 ola mīklā un viena apsmērēšanai,ja vēlas
  • -rieksti,saulespuķu sēkliņas,sezama sēkliņas,ķimenes un ko vien sirds vēlas pievienot.


Medu,krējumu,ieliekam traukā,izmaisam.

Pievienojam olu,izmaisam.

Pievienojam mīkstu sviestu,kas pastavējis istabas tempertūrā,izmaisam.

Miltus sajaucam ar sodu un pievienojam visas pārējās sastavdaļas.Visu izmaisam.Es parasti miltus nelieku visu vienā
piegajienā,jo nevar zināt cik tieši šajā reizē būs nepieciešams.

Tādēļ iesaku vienmēr vienu glāzi pievienot pakapeniski,maisot,mīcot. Mīkla sanāk ļoti maiga,mīksta,bet tai nav jālīp pie rokām.

Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm.




Pa to laiku es sagatavoju riekstus,saulespuķu sēkliņas.Apcepu.Riekstus sasmalcinu.

Mīklu sadalam bumbiņās,aptuveni persika lielumā,var jau arī mazākās un arī lielākās.Vienai bumbiņai iemīcīju iekšā riekstus.
Vienai saulespuķu sēkliņas.Citas atstāju bez nekā.

Gatavās bumbiņas saplacinam pankūciņās,ne plānās,bet būtībā biezums arī atkarīgs no katra paša,kādu biezumu vēlas.

Saplacinātās mīklas bumbiņas apbēru ar riekstiem,saulespuķu sēkliņām,sezama sēkliņam,ķimenēm.Ar formiņam iespiedu dekoriņus un beigās apsmērēju ar sakultu olu.


 Gatavie cepumi ir ļoti mīksti,maigi.
Tie nav īsti saldi,tik nedaudz medus piedod tādu piegaršu.Ta kā var ēst gan ar ko saldu,gan arī ar sāļu.

 Ja nu ļoti vēlamies saldus cepumus,tad pievienojam sākumā cukuru,domāju,ka ap 3 ēd.k būs pietiekami.

 Kā redziet es arī izspiedu ar formiņām plānākus cepumus,kas pēc izskata ļoti līdzinās piparkūkām.


  • Ļoti būtiska piebilde noderēs gan šai mīklai gan arī citām mīklām,ko nākas rullēt.
  • Lai mīkla nelīp pie ruļļa un nevajadzētu mīklu lieki nobērt ar miltiem,mīklu rullējam starpt diviem gabaliem cepamā papīra.Viens lejā,starpā mīkla un otrs papīrs augšā un šādi mīkla rullējas un nelīp,var izrullēt cik vien plānu vajag.

1 komentārs:

Vita K. teica...

Garšīgi, taisīju bez riekstiem. Nākamreiz es pielikšu tomēr drusku sāli.
Paldies par recepti!